Antwoord op vragen over het sociaal domein

Schoolkosten kinderen

In principe hebt u geen recht op bijzondere bijstand voor de schoolkosten van uw minderjarige kinderen, omdat u deze kosten moet betalen van het Kindgebonden budget. Er zijn gemeenten die het beleid voeren dat er toch bijzondere bijstand wordt verstrekt voor een aantal (indirecte) schoolkosten.

Toch bijzondere bijstand?

De gemeente heeft het volgende bepaald over het verstrekken van bijzondere bijstand voor schoolkosten:

Regels van ISD BOL

ORANJEKAART

"Uitvoeringsregeling tegemoetkoming in de schoolkosten ISD BOL"

De ISD BOL gemeenten hebben een ORANJEKAART voor het vergoeden van de kosten van schoolspullen van kinderen. Te denken valt daarbij aan boeken, schoolkosten, het huren van een kluisje, een schooltas, gymkleren etc..

Wie heeft recht op een tegemoetkoming in de schoolkosten?

Voor elk kind van 11 tot 18 jaar kunt u per kalenderjaar een ORANJEKAART aanvragen. Er dient aan de volgende voorwaarden te worden voldaan.

* u staat op de peildatum, dit is 1 januari van het kalenderjaar waarin de kosten zijn gemaakt, bij de GBA ingeschreven in een van de gemeenten Brunssum, Onderbanken of Landgraaf en u woont daar ook

* de hoogte van de vergoeding van de Oranjekaart is afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Als basis geldt de toepasselijke gehuwdennorm. De grens om voor de de maximale vergoeding in aanmerking te komen is
75% van de gehuwdennorm als het een alleenstaande betreft
100% van de gehuwdennorm als het een alleenstaand ouder betreft
110% van de gehuwdennorm als het gehuwden betreft.

Ter voorkoming van de armoedeval kan de helft van het maximale bedrag worden verstrekt bij een inkomen tot

80% van de gehuwdennorm bij alleenstaanden

105% van de gehuwdennorm bij alleenstaande ouders

115% van de gehuwdennorm bij gehuwden

* uw vermogen ligt onder de vermogensgrens van de Participatiewet

* het kind volgt op 1 januari onderwijs na de basisschool. Voor leerlingen die per augustus van een kalenderjaar naar de brugklas gaan wordt een uitzondering gemaakt op deze regel. Zij kunnen aanspraak maken op de vergoeding vanaf dit moment.

Wat kunt u krijgen?

Hebt u een inkomen tot maximaal één van de eerstgenoemde inkomensgrenzen, dan ontvangt u een tegemoetkoming van maximaal € 155 per kind betrekking hebbende op het desbetreffende kalenderjaar. Heeft u een inkomen tot maximaal één van de tweede bovengenoemde inkomensgrenzen, dan ontvangt u maximaal € 77,50 per kind betrekking hebbende op het desbetreffende kalenderjaar.

Wat moet u doen?

Aanvragen via het digitale loket

Bij ISD BOL vraagt u vanaf januari 2016  de ORANJE en ook de paarse kaart die over het kalenderjaar 2016 gaat, supersnel aan met uw DigiD. U gaat daarvoor naar de website www.isdbol.nl en klikt op 'aanvragen met uw DigiD'. Na het inloggen hoeft u maar een paar vragen te beantwoorden. U ziet meteen of u recht hebt op het geld of niet. U controleert uw antwoorden, u hebt alles naar waarheid ingevuld. U klikt op 'verzenden'. Daarna krijgt u via uw e-mail meteen het besluit en het geld staat heel snel op uw rekening.

 

Hulp nodig? 

 

Thuis aanvragen met DigiD is heel eenvoudig. Hebt u toch liever een handje hulp? Dat kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdagochtend tijdens de openingsuren. Neem uw identiteitsbewijs, uw burgerservicenummer (BSN) en uw bankrekeningnummer (IBAN) mee naar ISD BOL. Denk ook aan het BSN van het kind waarvoor de ORANJE kaart is bedoeld. Bij ISD BOL staat een computer klaar en een medewerker die u kan ondersteunen bij het aanvragen. U hebt het geld dan wel later op uw rekening omdat het afhandelen van deze manier van aanvragen meer tijd kost.

 

Papieren aanvraag

 

U haalt aan een balie van ISD BOL in Brunssum of Landgraaf een Oranjekaart met een aanvraagformulier, vult dit volledig in en voegt de gevraagde bewijsstukken bij. Bent u geen cliënt van ISD BOL dan vult u ook nog een formulier in met uw inkomens- en vermogensgegevens. Telefonisch om toezending vragen kan ook. De aanvraag komt u bij voorkeur inleveren tijdens het daarvoor bestemde spreekuur of geeft u af aan de balie van ISD BOL. U kunt een aanvraag indienen tot 1 maart van het jaar volgend op het kalenderjaar waarin de kosten zijn gemaakt. 

Het verwerken van een papieren aanvraag duurt het langst.       

Laatst bijgewerkt op 30-12-2015