Antwoord op vragen over het sociaal domein

Ik heb een rolstoelvoorziening

Hierna worden de volgende onderwerpen behandeld:

Hebt u een rolstoel gekregen? Dan kunt u soms recht hebben op vergoeding van de kosten van onderhoud reparatie en verzekering van de rolstoel:

Hoe hebt u de rolstoel gekregen?Algemene regel 
U hebt de rolstoel van de gemeente gekregen en u bent eigenaar van de rolstoel.U kunt recht hebben op een vergoeding van de kosten. Let op: De onderhouds- en reparatiekosten mogen niet het gevolg zijn van onvoorzichtig of abnormaal gebruik van uw rolstoel. 
U hebt een persoonsgebonden budget (pgb) gekregen om de rolstoel aan te schaffen.In het bedrag dat u hebt gekregen is vaak al rekening gehouden met de vergoeding van kosten van onderhoud, reparatie en verzekering. Als dat zo is, dan hebt u geen recht op nog een extra vergoeding. 
U hebt de rolstoel in bruikleen gekregen.U hebt geen recht op een vergoeding van de kosten voor onderhoud, reparatie en verzekering.

Vergoedt de gemeente de kosten?

Regels van Gemeente Brunssum

Uw gemeente doet mee aan deze website. Als uw gemeente regels heeft over dit onderwerp, dan kunt u die hier binnenkort vinden. Het is mogelijk dat uw gemeente geen regels heeft over dit onderwerp. In dat geval blijft u deze melding zien. Wij raden u daarom aan om hier binnenkort nog eens te kijken.

Geeft de gemeente u een rolstoel? Dan kan het nodig zijn dat deze aan uw situatie wordt aangepast. Soms bestaat het aanpassen van de rolstoel uit het toevoegen van standaard rolstoelonderdelen. In andere gevallen zal een aanpassing individueel en op maat voor u gemaakt moeten worden. Dat laatste kan erg duur zijn.

Er bestaan drie soorten rolstoelaanpassingen:

Aanpassing Toelichting 
Aanpassing van zit-, rug- en ondersteuningsdelenZit u de hele of een groot deel van de dag in een rolstoel? Dan is uw zithouding erg belangrijk.
Voorbeelden van nuttige rolstoelaanpassingen zijn: speciale zitkussens en/of zitschalen, rugsteunen, fixatiegordels, speciale arm/hoofd/been- ondersteuningen, hoog/laag systemen en werkbladen.
Aanpassing van het rijgedeelteRolstoelaanpassingen voor het rijgedeelte bestaan uit aanpassingen aan het frame, de wielaandrijving of eventueel aan de motor van de rolstoel.
Voorbeelden van deze aanpassingen zijn: een extra stevig rolstoelframe voor zwaardere mensen, en rubberen hoepelovertrekken bij een duw-hoepelrolstoel voor extra grip bij het voortbewegen van de rolstoel.
Aanpassing van de bediening en/of besturingRolstoelaanpassingen voor de bediening en/of besturing komen meestal voor bij elektrische rolstoelen. Als u bijvoorbeeld uw handen niet kunt gebruiken om met een joystick de rolstoel te besturen, dan is het mogelijk de bediening en/of besturing van de rolstoel aan te passen zodat u de rolstoel kunt besturen met uw voet, kin of mond.

Voorwaarden

Om recht te kunnen hebben op een rolstoelaanpassing moet u aan de voorwaarden voor rolstoelvoorzieningen voldoen.

Nazorg en heronderzoek

Nadat de gemeente uw rolstoel heeft aangepast, zal zij na enige tijd bekijken of uw situatie nog dezelfde is en of u nog aan de voorwaarden voldoet. De gemeente kan bijvoorbeeld onderzoeken of uw rolstoel nog steeds geschikt en passend voor u is en of uw inkomen is gewijzigd.

Bent u al in het bezit van een rolstoel en verhuist u naar een andere gemeente, of verhuist u vanuit of naar een Wlz-instelling? Dan kan de (nieuwe) gemeente uw rolstoel overnemen of overdoen:

Regels van Gemeente Brunssum

Uw gemeente doet mee aan deze website. Als uw gemeente regels heeft over dit onderwerp, dan kunt u die hier binnenkort vinden. Het is mogelijk dat uw gemeente geen regels heeft over dit onderwerp. In dat geval blijft u deze melding zien. Wij raden u daarom aan om hier binnenkort nog eens te kijken.

Lees ook

Deze ruimte is bestemd voor relevante documenten en formulieren van uw gemeente.

Helaas doet uw gemeente nog niet mee aan deze website zodat wij deze informatie hier niet kunnen weergeven.