Antwoord op vragen over het sociaal domein

Dieetkosten

In principe is er geen recht op bijzondere bijstand voor de kosten die u maakt als u een speciaal dieet volgt. Alleen als u veel meer kosten voor voeding heeft dan wanneer u geen speciaal dieet zou hebben kunt u recht hebben op bijzondere bijstand, als u aan de voorwaarden voor het recht op bijzondere bijstand voldoet.

Hoogte van de bijzondere bijstand

Als u in aanmerking komt voor bijzondere bijstand, zal de gemeente slechts de extra kosten vergoeden.

Wat uw gemeente heeft bepaald

De gemeente heeft het volgende bepaald over het verlenen van bijzondere bijstand voor diëten:

Regels van ISD BOL

Dieetpreparaten

Uw gemeente verstrekt alleen bijzondere bijstand voor dieetkosten en voedingssuplementen als er zeer dringende redenen zijn. Hiervan is niet snel sprake.

Dieetkosten en voedingssupplementen

U kunt recht hebben op bijzondere bijstand voor deze kosten als u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  1. Het dieet of de voedingssuplementen moeten voor u medisch noodzakelijk zijn. Bovendien geldt voor een dieet dat u meerkosten moet hebben.
  2. De noodzaak moet blijken uit een medisch advies. Het feit dat een dieet door een diëtist is opgesteld, wil niet zeggen dat het dieet ook medisch noodzakelijk is.

Hoe aanvragen

U haalt aan de balie van ISD BOL in Brunssum of Landgraaf een GRIJZE KAART en een aanvraagformulier, vult dit volledig in en voegt de gevraagde bewijsstukken bij. Bent u geen cliënt van ISD BOL, dan vult u ook nog een formulier in met uw inkomens- en vermogensgegevens. Telefonisch om toezending vragen kan ook. De aanvraag komt u bij voorkeur inleveren tijdens het daarvoor bestemde spreekuur. Afgeven aan de balie van ISD BOL mag natuurlijk ook.

Op de vergoeding worden het drempelbedrag en uw draagkracht in mindering gebracht.

Laatst bijgewerkt op 28-01-2015